Varje gång hon tar hissen upp i ”Afrika-kranen”, den högsta av kranarna i Stockholms containerterminal, tror hon att hon ska dö. Men så snart hon kommer in i den lilla hytten, 35 meter över marken, släpper rädslan och blir till eufori. Linda Rosén är hamnarbetare och ”äääääälskar sitt jobb”.
Varför kallas kranen för Afrika-kranen och hur orkar du vara rädd varje gång?
Kranen heter så för att den ursprungligen stod i en terminal som hette Afrika-terminalen, i Tyskland. När kranen kom hit till Sverige stod det fortfarande Afrika-terminalen på någon av balkarna och då blev det att man kallade den så. Och rädslan, den släpper så fort jag kommer upp i hytten. Sen är det bara så himla kul att köra, det är liksom är värt att vara lite rädd.
Köra kran – är det vad en hamnarbetare gör?
Vad man gör beror lite på i vilken typ av hamn man jobbar. För mig som jobbar i containerterminalen så är det mest containerhantering jag håller på med. Vi lastar och lossar containers från båtar som sedan går ut på bilar eller järnväg. Vissa veckor kör jag truck, vissa veckor kran och så sitter jag nere i Tally-hytten och ”tallar”, alltså ser till att lastlistorna följs. Sedan är det massa annat också, men det där är det jag gör i huvudsak.

Du har fått en fråga från en av Kneg & Kalls Facebook-följare: Det går rykten om att det är så mycket väntetider i kranen att någon ska ha läst in en hel högskoleexamen under tiden. Stämmer det?
(skratt) Nej, det har jag svårt att tänka mig. Vi kör bara kran när det finns något att lasta och lossa. Annars gör vi något annat. Förr, för väldigt längesedan, vet jag att man hade en kranförare som satt i kranen hela tiden, oavsett om det fanns något att lyfta eller inte. Och då kunde det såklart bli väntetider. Men så är det inte idag. Vi har alltid jobb att göra.
Vilka tider jobbar du?
På schemat jobbar vi 7-17 i två veckor och 5-12 tredje veckan. Men det är bara på papperet. Vi jobbar tills båten är klar, så det blir oftast längre dagar. Men att jobba över är frivilligt och man får övertidsersättning för det. Vi jobbar i huvudsak vardagar, ibland kan det bli en lördag om en båt är försenad eller så. På 7-17-veckorna har vi en vardag ledig.
Hur länge har du jobbat i Stockholms hamn?
Jag har jobbat här i två och ett halvt år. Innan dess körde jag tunnelbana och innan det jobbade jag i ett stålverk, bland annat med att köra kran.
Hur kom det sig att du blev hamnarbetare?
Det här är mitt drömjobb. När jag jobbade i stålverket kände jag att jag verkligen gillade att köra kran. I samma veva såg jag en dokumentär på Discovery som handlade om hamnarbetare i USA och det verkade så sjukt häftigt. Då bestämde jag mig för att det var det jag skulle jobba med, att köra kran i en hamn. Sedan letade jag i åtta år efter ett sånt här jobb, innan det dök upp. Att jag hittade den här tjänsten var bara värsta turen. En kompis hade lagt ut en bild från Gävle hamn på Facebook och då kom jag på att jag skulle kolla runt en sväng efter jobb igen. Och just då hade de annonserat ut en ledig tjänst här i Stockholms hamn. Jag sökte och fick jobbet.
Måste man kunna köra kran för att kunna söka?
Egentligen inte. Man får den utbildning man behöver här. Men det är en klar fördel om man har C-kort, truckkort och har kört kran förut. Jag har haft nytta av att jag körde kran i stålverket. Jag tyckte att jag var rätt så bra på att köra kran innan jag började här, men när jag kom upp i den här och skulle börja köra så insåg jag att det här var mycket svårare. Här är det så olika förutsättningar hela tiden beroende på väder, om båten ligger snett och sånt. Att lära sig köra en sån här kran utan att ha kört innan måste vara väldigt svårt.
Är du bra på att köra kran då? Finns det liksom hierarkier bland kranförare?
Njae, det finns väl vissa man tycker är extra bra och så… Jag försöker bara köra så snabbt som möjligt, men ändå mjukt, så att de som jobbar ombord på båtarna inte behöver stå ut med en massa smällande containrar.
Vilken är den vanligaste frågan du får när du berättar att du är hamnarbetare?
Frågan om jag är ensam tjej på jobbet.
Är du det?
Ja, i vårt gäng på containerterminalen är jag ensam tjej.
Hur är det då?
Det funkar bra, tycker jag. Jag har inte blivit mobbad eller så. Kanske lite för mina rosa arbetsbyxor som jag köpte förut bara för att Sofia Wistam på TV hade sådana (skratt). Men alla är schyssta och säger någon nåt så är det oftast med glimten i ögat. Men visst är det nog så att man som tjej i den här miljön måste bevisa sig en del och verkligen prestera bra. Om något går fel blir det lätt annars att man får höra att det var väntat, eftersom man är tjej. Samtidigt är vissa tvärt om också, att de tycker att man är jättebra, bara för ATT man är tjej. Som om de inte förväntar sig något utav en då.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är att jag får vara utomhus, miljön här med vattnet och fin utsikt varje dag. Det absolut bästa är ju krandagarna, när jag får sitta där uppe och jobba. Det här är verkligen det bästa jobbet, jag skulle inte vilja göra något annat.

Finns det något som du inte gillar med jobbet?
Njae….(tänker länge)….kanske att en massa söta fåglar lägger ägg på containrarna och så kan vi inte rädda dem. En gång såg jag och en kollega ett helt fågelbo som fick åka med containern till Helsingborg. Det kändes jobbigt, men vad ska man göra?
Är det inte lite kul att en tuff hamnbuse som du tycker att det sämsta med jobbet är att det är synd om småfåglarna?
Haha… jo, där sprack min image.
Tycker du också att hamnarbetare låter som ett drömjobb? Kolla in Hamn och Stuveri-skolan!